Selecteer een pagina

Er komt steeds meer vraag naar vintage in huis. Dat is ook niet vreemd; vintage maakt je woning heel eigen en bijzonder. Daarnaast passen veel vintage meubelstukken perfect bij een modern interieur. In dit artikel lees je over drie vintage woonstijlen die helemaal terug van weggeweest zijn.

Mid-Century meubels

Misschien heb je ze wel eens gezien in TV-series zoals I Love Lucy: de Mid-Century woonstijl kenmerkt zich met ei-vormige stoelen, lage zittingen, leer en gebogen poten in verchroomd staal. Deze karakteristieken zijn in de jaren 40 geïntroduceerd en zijn tot en met de jaren 60 heel erg populair geweest. De eerste meubels sets binnen het interieurontwerp vond je bij iedereen: ‘de gewone man’, bij mensen die meer te besteden hadden, in restaurants en kapsalons. Tegenwoordig koop je Mid-Century meubels bij speciaalzaken, zoals Studio9Design; waar authentieke, eigenzinnige vintage meubelstukken uit het midden van de eeuw opgeknapt worden zodat ze als nieuw de deur uit kunnen gaan.

Industrieel: is dat vintage?

Elke winkel, groothandel en speciaalzaak heeft wel meubelstukken in de Industriële stijl te koop. Je had het misschien niet gedacht, maar deze woonstijl komt uit de 19e eeuw en is dus vintage. Robuuste, houten kasten en tafels met metalen poten, hanglampen met stalen omhulsels en bakstenen of ruw gestucte muren – het was allemaal te vinden in de fabrieken uit die tijd. Op den duur sloten deze fabrieken en werden ze omgedoopt tot appartementencomplex. Het gebouw werd echter niet gesloopt en daardoor zijn de typerende kenmerken van de Industriële stijl achtergebleven in de woningen. De stijl is vandaag de dag nog even populair!

De 70ies zijn terug!

Op dit moment zie je in veel woningen een stijl die weer hedendaags is geworden: de jaren 70! Bruin in combinatie met oranje of oker, ruiten patronen op tegels, tafelkleden en gordijnen en meubelstukken met dikke, ronde randen – dat typeert het uiterlijk van een vintage jaren 70 woonstijl. Het is niet vreemd dat deze interieurstijl een tweede leven heeft gekregen; je ziet de stijl ook terug in kleding, zoals de spijkerbroek met wijde pijpen. Wil je graag meubels uit de jaren 70, dan kan een bezoek aan de kringloop niet uitblijven. Een kringloopwinkel is het Walhalla van iedereen die van tweedehands meubels houdt, waar je geheid een accessoire, tafel, lamp of stoel vindt die perfect past bij een 70’s interieur.