Selecteer een pagina

Zelf sushi bereiden

Sushi in restaurants eten is erg lekker, maar ook duur. Daarom snappen wij dat je graag wilt weten hoe je zelf sushi kan bereiden. Wij leggen graag uit wat de benodigdheden om zelf lekkere sushi te bereiden. Zalm sushi is tegenwoordig voor vele mensen de favoriet en ook zeker als het gaat om zelf te bereiden, raden we jou aan om te kiezen voor zalm sushi, omdat het heel lekker is en er weinig fout aan kan gaan in vergelijking met ander sushi soorten zoals inktvis. 

Benodigdheden bereiding sushi

Wil je de sushi op de traditionele wijze bereiden?  Dan heb een paar dingen nodig die niet in de standaard Nederlandse keukens te vinden zijn. Het is natuurlijk niet noodzakelijk, maar wil je graag als een echte sushi chef te werk gaan, neem dan keukengerei dat er op lijkt.  

Yanagi ba

Een Yanagi ba is een vlijmscherp mes dat in de Japanse keuken wordt gebruikt om het vis in dunne plakken te snijden. Zulke messen zijn ook in Nederland verkrijgbaar alleen vind je deze niet in ieder huishouden.

Hangiri

Hangiri is de Japanse benaming voor een houten kom. Die gebruikt wordt om rijst te laten afkoelen, waarna er vaak nog rijstazijn wordt toegevoegd. De rijstazijn is een van de ingrediënten die bij alle sushi soorten wordt gebruikt. Het zorgt er namelijk voor dat de rijst kleverig wordt en het daardoor als een geheel aan elkaar plakt.

Shamoji

Rijstlepel dat is de Nederlandse vertaling van het woord Shamoji. De houten lepel wordt gebruikt voor het roeren van het rijst bij de toevoeging van het rijstazijn. Zo wordt het geen blok aan elkaar gekleefde rijst. Wanneer je wilt dat er geen rijst aan de lepel blijft plakken, moet je de lepel voordat je gaat roeren eerst even nat maken met water. Dan zal het rijst niet aan de lepel vastplakken. 

Makisu

Een Makisu is een matje dat gebruikt wordt voor het rollen van de sushi zodat het mooi gevormd wordt. Tegenwoordig is het matje vaak van plastic gemaakt, omdat het schoonmaken gemakkelijker is. Nadat de vis en rijst zijn toegevoegd, kan de Makisu gebruikt worden om de de sushi mooi te vormen. Hierna kun je de sushi in stukken gaan snijden. Gebruik een snijplank in plaats van het matje want anders beschadigt het matje.  

Yutakana

Voordat je sushi zelf gaat bereiden is het handig nog eens te zien hoe het eruit ziet in een restaurant. Dat geeft je wellicht meer inspiratie over de verschillende soorten vis die gebruikt worden voor de sushi. Een van die honderde sushi en grill restaurants in Waalwijk is Yutakana. zij hebben de lekkerste soorten sushi.