Selecteer een pagina

Als je ooit op een scooter, brommer of motor hebt gereden zal het je vast niet ontgaan zijn dat er verschillende soorten helmen zijn. Maar welke soorten zijn er precies? En wat zijn de verschillen? Wij leggen het voor je uit in dit artikel!

De integraal helm

over het algemeen zijn er vier verschillende types helmen te onderscheiden. De eerste hiervan die we gaan beschrijven is de integraal helm. Dit type zie je bijvoorbeeld vaak bij bezorgers. Een integraal helm is volledig gesloten. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit type uit één geheel. Hierdoor biedt de integraal helm van alle types de beste bescherming bij ongelukken. Dit is dan ook meteen het grootste voordeel van dit helmtype. Een integraal helm kopen doe je uiteraard bij Champion Helmets!

De jet helm

Het volgende type is de jet helm. Dit helmtype is open en heeft geen kinbescherming. Hierdoor zal het je niks verbazen dat jethelmen een wat minder goede bescherming bieden, wat uiteraard een groot nadeel is. Een ander nadeel hiervan is dat je meer last van geluid kan hebben bij hogere snelheden. Een voordeel van dit type is echter dat je goed zicht hebt om je heen. Er zijn verschillende varianten van de jethelm. Zo zijn er bijvoorbeeld stijlvolle fashion helmen en ouderwets ogende retro helmen. 

De systeem helm

Het derde helmtype is de systeemhelm. Dit is eigenlijk een combinatie van een open helm en een integraalhelm. Je kunt de systeemhelm eenvoudig van open helm in gesloten helm veranderen en andersom. Dit is dus het grootste voordeel; je hebt twee helmen in één! Erg handig voor als je niet kunt kiezen. De systeemhelm mag dan niet zo veilig als een integraal helm zijn, hij is wél veiliger dan een jethelm. 

De cross helm

Het vierde helmtype dat we in dit artikel beschrijven is de cross helm. Dit type wordt (zoals de naam wederom al verraad) vooral gebruikt bij motorcross, en is iets minder geschikt voor dagelijks gebruik. De cross helm is te herkennen aan de uitstekende delen boven en onder het gezicht. Voordelen hiervan zijn bescherming en extra zuurstof. Een nadeel van de cross helm is dat deze niet voorzien is van een vizier, er dient dus een crossbril bij gedragen te worden.