Selecteer een pagina

Contactlenzen draag je over het algemeen om je zicht te verbeteren. Helaas kan het voorkomen dat je minder scherp gaat zien met lenzen. Vaak kun je wazig gaan zien met lenzen in. Wanneer je weet wat de oorzaak is, kan je het verhelpen. Wazig zicht kan dus ontstaan door verschillende redenen, van verkeerde reiniging tot aan het veranderen van je sterkte. Elke oorzaak heeft een eigen oplossing en die oorzaken en oplossingen gaan we bespreken. 

Eiwitaanslag op de lenzen

Het is erg belangrijk om jouw lenzen dagelijks op de juiste manier te reinigen en te bewaren. Wanneer je dit niet doet, kunnen er bepaalde eiwitten, bacteriën of enzymen op de lens worden afgezet waardoor je wazig gaat zien. Speciale verzorgingsproducten voor contactlenzen en lenzenvloeistof zorgen ervoor dat de afgezette enzymen en eiwitten van het lensoppervlak worden verwijderd. Buiten het reinigen van jouw lenzen is het ook belangrijk om je handen altijd te wassen voordat je je lenzen in- of uitdoet. Wanneer je contactlenzen van B-Optics neemt, krijg je een goede uitleg over hoe je de lenzen het beste kunt reinigen. 

Wazig zicht door het afwisselen van je bril en je lenzen. 

Veel mensen die lenzen dragen, wisselen hun lenzen in de avond om voor een bril. Dit betekent vaak dat ze even kort wazig zien. Dit heeft met de hersenen te maken, aangezien die even moeten wennen aan de verandering. We moeten niet vergeten: het beeld dat we zien is het beeld wat ons brein samenstelt. Om wazig zien door afwisseling van bril en lenzen te voorkomen, moet je wat vaker wisselen tussen je bril en lenzen. Op deze manier train je je hersenen en raken ze relatief snel gewend aan de verandering.

De verkeerde sterkte

Contactlenzen zijn er in heel erg veel soorten en maten en van tientallen fabrikanten. Een oorzaak van wazig zicht kan zijn dat je niet de juiste lenzen draagt. Doordat je oogsterkte langzaam verandert, merk je dit meestal niet. Daarom is het een goed idee om eens in de zoveel tijd een oogmeting te laten doen. De opticien zal je lenssterkte bepalen, zo weet je meteen of de lenzen die jij draagt nog wel goed zijn voor jou.