Selecteer een pagina

Carwrapping is een veelgebruikte techniek om je auto eens andere kleur te laten krijgen, waar auto’s vroeger meestal opnieuw gespoten moesten worden is carwrapping de laatste jaren veel populairder geworden. Maar wat is het nou precies en wat moet je over carwrapping weten?

Wat is carwrapping?

Bij carwrapping wordt er een speciale vinyl folie gebruikt die over je huidige carrosserie geplakt wordt, dit is een hoogwaardig materiaal die heel goed de vormen van je auto kan volgen en zo je auto een compleet andere uitstraling geeft. De folie is zelfklevend en hecht zich goed aan de lak zonder er zoals een sticker restanten op achter te laten wanneer deze weer verwijderd wordt. Wanneer je een wrap na een aantal jaren er weer af wilt halen omdat je een nieuwe wrap wilt of omdat je de auto wilt verkopen is dat dan ook geen probleem. De folie beschermd de onderliggende lak tegelijkertijd tegen verkleuring en krassen, hierdoor heeft het ook een positief effect op de waarde van de auto. 

Melding bij het RDW

Bij een verandering van de kleur van een personenauto of kampeerwagen moet dit worden doorgegeven aan het RDW. De kleur van de wagen zelf moet namelijk overeenkomen met die kleur die op het kentekenbewijs staat

Onderhoud van de folie

Net zoals een lak moet de folie ook gewoon goed onderhouden worden om het in een goede conditie te houden. Wel zitten er hier een aantal verschillen tussen, probeer je aan onderstaande tips te houden voor het beste resultaat.

  • Was de auto bij voorkeur met de hand, in principe is het wel mogelijk om met de auto door een wasstraat te rijden maar vraag dan wel om een hot wax om de folie te beschermen.
  • Als je de auto zelf gaat wassen kies dan voor een shampoo zonder bijtende bestandsdelen, gebruik verder ook niets wat de folie kan bekrassen.
  • Als je een hogedrukspuit pakt, ga er dan wat verder vandaag staan dan dat je bij een normale lak zou doen. 
  • Heb je een matte kleur wrap op je auto zitten, let dan goed op de wax die je gaat gebruiken. Vaak is de wax juist bedoeld om je auto te laten glanzen en dat wil je bij een matte folie natuurlijk niet. 

De kosten van een volledige wrap

Een kostenplaatje is lastig te zeggen, aangezien de prijs van meerdere factoren afhangt. Denk maar eens aan grootte van de auto, moeilijkheid in de vormgeving van de auto, de kleur en soort folie die je wilt hebben en de mate van secuurheid van de wrappers zelf.