Selecteer een pagina

Een daklekkage is makkelijk te herstellen, maar kan vervelende gevolgen hebben wanneer je het niet snel ontdekt. Helaas is het opsporen van een lek soms lastig, maar niet onmogelijk! Denk jij dat je een lekkage hebt en wil je weten wat je het beste kunt doen? Lees dan snel verder.

Hoe herken je een lek?

Een lek in het dak is niet makkelijk te ontdekken, vooral wanneer je zolder vooral als opslagplaats wordt gebruikt en je niet vaak op je zolder komt. De eerste indicatie van een daklekkage is het ontstaan van vochtplekken. Wanneer je niet vaak op je zolder komt, maar vochtplekken op je plafond ontdekt, zit de lekkage er meestal al wat langer. Begint je behang los te hangen? Dat kan ook een teken zijn van een lekkage. Zie je ook schimmelvorming, dan zit er al redelijk lang een lekkage.

Hoe los je een daklekkage op?

Wanneer je een lekkage hebt ontdekt, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Het beste kun je dan een dakdekker inschakelen. Een dakdekker zal dan een dak reparatie of dakrenovatie uit moeten voeren. Je kunt je dakreparatie laten uitvoeren door Eigenhuis Dakdekker. Dan weet je zeker dat je dakreparatie vakkundig wordt uitgevoerd en krijg je zelfs 15 jaar lang garantie op de werkzaamheden. Daarnaast hoeft een dakreparatie niet veel te kosten, wat wel zo fijn is voor je portemonnee. Soms is de lekkage al zo erg, dat een dakrenovatie noodzakelijk is. Wil je zeker weten dat je lekkage niet alleen is? Laat je dakdekker dan meteen een snelle inspectie uitvoeren.

De oorzaken en gevolgen van een daklekkage

Daklekkages kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Op een schuin dak kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de dakpannen kapot zijn, scheuren hebben of niet goed op elkaar aansluiten. Bij een plat dak kan een lekkage ontstaan doordat het water niet goed afgevoerd kan worden, waardoor vocht, vorst en ongewenste plantengroei zich tussen de naden van het dak wringen. Ook daklood bij schoorstenen en dakkapellen kunnen de oorzaak zijn van lekkages, wanneer deze beschadigd zijn of niet meer mooi overlopen. Een verstopte dakgoot is de laatste potentiële oorzaak, die redelijk makkelijk te voorkomen is. Door je dakgoot regelmatig schoon te maken in het najaar kun je al snel een lekkage voorkomen. Het voorkomen is namelijk erg belangrijk, want daklekkages kunnen zorgen voor houtrot en schimmels. Houtrot kan gevaarlijke situaties veroorzaken en schimmels zijn daarnaast ook slecht voor je gezondheid. Voorkomen is dus beter dan genezen!