Selecteer een pagina

Tegenwoordig word je er constant mee geconfronteerd, een hologram. Je ziet ze op je ov-chipkaart, je bankpas en noem het maar op verder. Toch dienen de hologrammen voor veel verschillende doeleinden. Bij een bankpas of creditcard dient dit namelijk als beveiliging en bij een bankbiljet als certificaat van een echtheid. Verder zijn er nog veel meer verschillenden doeleinden van een hologram, maar hoe werkt het?

Hoe werkt een hologram?

Een hologram kan je bekijken in velerlei oogpunten, hierdoor ontstaat er een ruimtelijk beeld van hetgeen dat afgebeeld is. Dit is ook het verschil van een hologram en een foto. Een foto is namelijk maar tweedimensionaal, vanuit ieder oogpunt blijft de foto er hetzelfde uitzien. Een hologram daarentegen wordt afgebeeld als een ruimtelijk figuur wat grijpbaar lijkt, al is dat natuurlijk niet zo. De grijpbaarheid is namelijk opgebouwd door licht en niet door grijpbaar materiaal. 

Een normale foto wordt opgenomen door middel van een vlak beeld dat in tweedimensionaal wordt vastgelegd van een driedimensionaal voorwerp of object Een hologram wordt er een extra dimensie toegevoegd in de informatie bij de opname van de het hologram. Een hologram kan anders worden bekeken vanuit ieder oogpunt door de informatie die wordt toegevoegd bij de opname. Doordat je vanaf ieder oogpunt iets anders ziet is het aanlokkelijk voor je gedachten. Bent u geïnteresseerd om een hologram in te zetten als display voor uw bedrijf neem dan contact op met Media Hologram die u kan helpen dit waar te maken. 

Hoe maak je een hologram?

De laser die het hologram gaat opnemen stuurt een samenhangende lichtbundel uit. De lichtbundel zal voor een deel door een spiegel door worden gelaten en het andere deel zal worden gereflecteerd. Deze bundel van licht die wordt gereflecteerd noem je ook wel de referentiebundel. De referentiebundel wordt door middel van een andere spiegel verspreid over het fotomateriaal om het object op te nemen. Elk punt dat het object heef zal worden geraakt door deze lichtbundel. Hierdoor zal een patroon gemaakt worden. Wanneer het patroon is gemaakt is de hologram klaar en zal het ontwikkeld worden net zoals een foto.