Selecteer een pagina

Het is alweer bijna zo ver, vanaf 12 november 2020 kun je overstappen van zorgverzekeraar. Veel mensen doen dit echter niet omdat ze overstappen ‘gedoe’ vinden. Zonde, want je kunt soms flink besparen op de kosten van jouw zorgverzekering. In dit artikel vind je vier tips over wat je níet moet doen als je de beste premie voor jouw zorgverzekering wilt hebben. En hoe je dit natuurlijk wél kunt regelen.

Wat je niet moet doen als je een goede zorgpremie wilt:

1.   Geen premies vergelijken

We snappen het, een zorgverzekering is misschien niet het meest spannende onderwerp om over na te denken. Je wilt natuurlijk wel dat het allemaal goed geregeld is, maar elk jaar weer ernaar kijken vind je onnodig en gedoe. Je hebt immers een prima zorgverzekering en deze loopt gewoon door als je die niet opzegt, dus waarom moeilijk doen?
Toch stijgen ieder jaar de premies, ook wanneer je bij dezelfde zorgverzekeraar blijft. Misschien lijken die paar euro’s per maand niet zo’n groot verschil, maar als je het totaalbedrag op jaarbasis gaat berekenen kan dit toch behoorlijk oplopen. Voor 2021 is voorspeld dat de zorgpremies gemiddeld met zo’n €5,- per maand gaan stijgen. Dat lijkt misschien weinig, maar €5,- opgeteld over twaalf maanden is toch €60,- op jaarbasis! Geld wat je dus ook kunt besparen. Op VergelijkDeZorgverzekeringen.nl kun je verschillende zorgpremies vergelijken.

2.   Naar een ziekenhuis of instelling gaan wat niet vergoed wordt

Iedereen heeft in principe vrije artsenkeuze in Nederland. Dit houdt in dat jij voor een behandeling zelf mag bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Het verschilt echter per zorgverzekeraar welke zorg volledig vergoed wordt. Zorgverzekeraars sluiten ieder jaar contracten af met zorgverleners. Is er een contract tussen zorgverzekeraar en zorgverlener, dan wordt de zorg vaak volledig vergoed.
Gaat het om niet-contractuele zorg, dan is het afhankelijk van de polis of de zorg geheel, gedeeltelijk of niet vergoed wordt. Voorkom dat je zelf moet (bij)betalen voor jouw zorg en controleer of jouw ziekenhuis, arts of instelling onder de dekking van jouw polis valt. Als je nu al weet dat je het komende jaar gebruik moet gaan maken van specifieke zorg, dan kun je het beste verschillende zorgverzekeringen vergelijken zodat je zeker weet dat jouw zorg volgend jaar vergoed wordt.

3.   Geen aanvullende verzekering afsluiten, waardoor je teveel betaalt

Veel mensen nemen alleen een basisverzekering, omdat ze denken dat ze anders teveel betalen voor een aanvullende verzekering. Het ligt er echter aan óf en hoe vaak jij gebruik maakt van bepaalde zorg. Draag je bijvoorbeeld een bril of contactlenzen? Dan kun je jezelf hiervoor aanvullend laten verzekeren. Hetzelfde geldt voor (fysio)therapie, anticonceptiva, een poliklinische bevalling (zonder medische noodzaak), kraamzorg, alternatieve geneeswijzen, medische hulp in het buitenland, en de tandarts. Ben je dus van plan om hier het komende jaar gebruik van te maken? Dan kan een aanvullende verzekering interessant zijn voor jou.

4.   Te laat overstappen

Je kunt overstappen van 12 november 2020 tot en met 31 december 2020. Zorg dus dat je op tijd bent overgestapt. Zo voorkom je dat je te hoge premie blijft betalen.

Wat je wél moet doen om de voordeligste zorgpremie te krijgen

Dat is eigenlijk heel simpel. Stap op tijd over, kies eventueel een aanvullende verzekering en vergelijk verschillende zorgpremies via Goedkoopste zorgverzekering. Zo ben je altijd verzekerd van de beste premie voor jouw persoonlijke situatie en heb je altijd de beste deal!