Selecteer een pagina

Wat een schattige stinkende beestjes zijn het ook. Varkens! Die schattige modder rollende beestjes moeten natuurlijk ook verzorgd worden. Daarom gaan we jou alles uitleggen wat je moet weten over het verzorgen van varkens. 

Verzorging van oren

Een varken kan best snel last krijgen van zijn oren. Er kunnen modder proppen, oormijten en strootjes of iets dergelijks in vast zitten. Die moeten natuurlijk eruit gehaald worden maar gelukkig is dat makkelijk te doen. Modder proppen en strootjes kun je makkelijk verwijderen met een nat washandje of schoon lapje. Steek nooit een wattenstaafje bij een varken in zijn/haar oor! Dit kan voor enorme beschadigingen in de oor zorgen. Mocht je varken last hebben van oormijten moet je die bestrijden met een speciale zalf. Die kun je halen bij de dierenarts. 

Verzorging ogen

Vooral varkens met een erg rimpelige huid kunnen snel last krijgen van ontsteking aan hun ogen door vuil. Er kunnen zelfs serieuze wonden van ontstaan dus zorg dat je er voor die tijd bij bent. De rand van het ooglid van een varken kan ook naar binnen krullen wat ook kan zorgen voor een serieuze ontsteking. Kijk je varken regelmatig even in de ogen zodat je weet of het goed zit of niet. Doe je dit niet kunnen je varkens serieuze wonden oplopen. 

Voeding

Een varken is een gewoontedier en vind het daarom ook niet fijn als er verandering plaatsvindt. Zorg er daarom ook voor dat je je varken elke dag 2 x op vaste tijden voert. Een varken heeft dus ook een consequente opvoeding nodig. Zoals al vermeld hierboven zijn het gewoontedieren en zijn ze dus het best op te voeden als je dat met een vast schema bijvoorbeeld doet.

Zorg voor een goed verblijf

Varkens zijn kuddedieren en dus moet je ook zorgen dat ze minimaal met zijn 2e zijn. Ze houden ook enorm van rondlopen en rondsnuffelen. Zorg daarom voor genoeg ruimte voor de varkens. Binnen varkens houden is eigenlijk niet geschikt en moet je dus ook echt niet doen. 

Je varkens zijn ziek

Mocht het toch niet zo goed gaan met je varkens valt dat altijd op te lossen. Ga met je varkens naar Dierenkliniek ‘t Leijdal. Daar vangen ze je varkens in goede handen op en zorgen ze dat ze weer snel de modder terug in kunnen!