Selecteer een pagina

Bij pizza’s gaat het meestal om wat er op de pizza zit. Maar hoe zit het met de andere kant; de bodem? In dit artikel leggen wij verschillende soorten pizzabodems uit!

De Napolitaanse bodem

De pizza komt oorspronkelijk natuurlijk uit Italië. In Napels is de eerste pizza ooit gemaakt. Volgens mensen uit Napels is hun pizza dan ook de enige “echte”. Bij het maken van hun pizza horen bepaalde technieken en ingrediënten. Deze strenge regels gelden dus ook voor de bodem, welke een “Napolitaanse bodem” wordt genoemd. Hierbij zijn onder andere de hoeveelheid van de ingrediënten, de temperatuur van de oven en de manier van kneden van het deeg erg belangrijk. De Napolitaanse bodem is vrij dun, erg knapperig en heeft een luchtige rand. 

De Italiaanse bodem

Naast de Napolitaanse bodem, heb je ook nog de gewone Italiaanse pizzabodem. Deze lijkt erg op de Napolitaanse, maar is niet helemaal hetzelfde. Zo verschilt de bereidingswijze van het deeg en de manier van bakken. 

De Amerikaanse bodem

In de Verenigde Staten worden veel Italiaanse gerechten gegeten. Omdat Amerikanen een andere smaak hebben dan Italianen, hebben de Amerikanen de traditionele pizza op den duur wat aangepast, en zo ook de bodem. Hierdoor is er een ware “Amerikaanse bodem” ontstaat. De bekendste aanpassingen zijn dat de Amerikaanse pizzabodems een stuk groter, dikker en zachter zijn dan de Italiaanse. Ook de rand is vaak erg dik, en wordt soms zelfs gevuld met kaas of hotdog. Het zal je daarom ook niks verbazen dat Amerikaanse pizza’s doorgaans meer calorieën bevatten dan Italiaanse. 

Pizzabodem van groenten

Een redelijk moderne variant is een pizzabodem van groenten. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker pizzabodems van bijvoorbeeld bloemkool. Zo kun je op iets gezondere wijze toch lekker pizza eten! 
Zowel de Italiaanse, Amerikaanse als groente bodem zijn voor bedrijven te krijgen bij Monte Pizza Crust. Ideaal dus voor pizzeria’s!