Selecteer een pagina

Ontzettend veel mensen verdienen hun brood met fotografie, ook buiten het werkveld doen veel mensen als hobby aan fotografie. Je hebt veel verschillende soorten fotografie, dit maakt het voor veel mensen ook aantrekkelijk omdat je afwisseling hebt en jezelf kan specialiseren in een bepaalde variant. Maar welke soorten zijn er nou precies en waar zitten de verschillen in? Een fotostudio uit Utrecht vertelt er wat meer over. 

Portretfotografie

Bij portretfotografie gaat het maar om één ding, de persoon die op de foto staat. Het doel van portretfotografie is om een bepaalde persoonlijkheid of gevoel van die persoon vast te leggen, dit kan best lastig zijn. Over het algemeen is de compositie erg belangrijk, in principe zouden alleen het gezicht en de schouders zichtbaar moeten zijn. Toch komt het ook voor dat de borst of zelfs het hele lichaam in beeld komt, dit wordt half-portret genoemd. Portretfotografie wordt veel gebruikt om zakelijke profielfoto’s te maken, deze worden dan veel gebruikt op websites van bedrijven of op het professioneel online netwerk LinkedIn. 

Landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie gaat het natuurlijk over hoe je op een mooie manier een bepaald landschap kan fotograferen, dit is ook een stuk lastiger dan je zou denken. Het gaat over meer dan alleen een foto maken op een willekeurig moment, er zijn veel invloeden die de foto kunnen maken of breken. Denk maar eens aan een zonsopkomst of ondergang, weersomstandigheden en schaduwinval. Ook een goede compositie is belangrijk, maar dat geldt voor iedere vorm van fotografie. Over het algemeen zou je reisfotografie en natuurfotografie hier ook onder kunnen zetten, het is maar net wat je fotografeert. 

Architectuurfotografie

Hier worden natuurlijk voornamelijk gebouwen gefotografeerd, dit kunnen zowel historische binnensteden, moderne wolkenkrabbers en kerken zijn. Hoewel voornamelijk de futuristische architectuur tegenwoordig een veel voorkomend onderwerp is. 

Sportfotografie

Je hebt de krant maar open te slaan, op social media te kijken of op een nieuwssite en je zult waarschijnlijk snel foto’s van bepaalde sporten zijn. Bij sportfotografie is timing cruciaal, voor je het weet is het moment voor een mooie foto weer voorbij. Om die reden wordt er door de sportfotografen met een hoge sluitertijd gewerkt, hiermee kunnen ze scherpe foto’s maken terwijl er nog veel bewogen wordt. Je hebt vast wel eens op TV gezien dat er rondom een voetbalveld veel fotografen zitten, deze hebben vaak meerdere camera’s om hun hals hangen waardoor ze snel kunnen schakelen door bepaalde situaties op het veld.