Selecteer een pagina

Zien je muren er niet meer goed uit en wil je een mooi afgewerkte muur? In dit artikel bespreken we stap voor stap wat je kunt doen om jouw muur goed te stucen!

Veilig werken op hoogte 

Ten eerste is het wel handig als je de hoogte in kan, denk dan aan kamersteigers. Zo’n kamersteiger kopen is een goede optie zodat je ze later ook nog eens kan gebruiken. De steiger huren is natuurlijk ook een optie. Kamersteigers passen in gemakkelijk in je woning zodat ze voor dit soort klussen ideaal zijn.

De voorbereiding

Het eerste wat je moet doen is de vloer afplakken, zo voorkom je dat je vloer vies wordt.

Vervolgens moet je de muur voorstrijken dit zorgt ervoor dat je stucmiddel goed kan hechten. Als dit eenmaal is aangebracht wordt het tijd om hoekbeschermers aan te brengen. Houd hier rekening mee dat dit minimaal 3 uur van te voren gedaan moet worden.

Na dit alles is het tijd om de stuc aan te maken. Kijk dan ook goed op de verpakking hoe je dit moet doen. 

Het aanbrengen van stuc

Na het voorbereiden is het tijd om de stuc aan te brengen en afwerken: 

  • Eerst breng je de stuc aan. Probeer dit zo gelijk mogelijk te doen om ongelijkheden te voorkomen. 
  • Direct na het aanbrengen moet je de muur vlak maken met een rijlat. Na het vlak maken is het tijd om de muur te ‘messen’. Gebruik hiervoor het spackmes, hiermee kun je stuc gemakkelijk glad trekken. 
  • Na ongeveer 30 minuten ga je de muur sponzen, zo maak je een sliblaagje aan. Gebruik vervolgens weer het spackmes de muur gladstrijken. Hierna moet je het gips vochtig maken met een plantenspuit en dan weer pleisteren.
  • Als laatst moet het gips goed drogen. Voor elke millimeter die je gestuct hebt is ongeveer 1 dag nodig om het goed te laten drogen. Dus als je 5mm hebt aangebracht duurt het 5 dagen. Alles goed hebt laten drogen kan jij lekker genieten van je mooie gladde muur!