Selecteer een pagina

Een gezonde voeding is een eerste stap richting een fijn leven. Het is de basis van alles en zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Om je te helpen met wat gezonder eten, geven wij je hieronder een aantal tips.

Een gezonde voeding hangt met alles samen. Als je gezond eet, slaap je beter, heb je meer energie en zit je lekkerder in je vel. Daarnaast is een gezonde voeding ook goed voor je gewicht en zorgt het ervoor dat alles binnenin je lijf ook gezond blijft en goed blijft werken. Meer dan voldoende reden dus om gezonder te gaan eten. Heb je de tips gelezen, maar heb je nog wat extra hulp nodig? Neem dan eens contact op met Samen Sterk Eindhoven. De dietisten van Samen Sterk kunnen gemakkelijk een fijn en passend dieet voor je samenstellen.

Maak een eetwissel

Ruil iets ongezonds dat je op een dagelijkse basis eet of drinkt, om naar iets gezonds. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat glas frisdrank, dat kun je best omruilen voor water. Of kies eens voor volkorenpasta in plaats van witte pasta. Er zijn enorm veel eetwissels die je kunt maken. Deze wissels lijken klein, maar hebben al direct een enorm effect op je gezondheid.

Ga voor vega

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is vlees helemaal niet zo gezond. Van rood vlees (alles van varken, koe en wild) en bewerkt vlees (bijvoorbeeld een plakje boterhamworst) is bewezen dat het kankerverwekkend is. Daarbij is het ook enorm slecht voor het milieu. Vlees is ook nog eens vaak de hoofdrolspeler in onze maaltijd. Dat betekend dat we vlees als het belangrijkste deel van de maaltijd zien en dat we de rest beschouwen als bijgerecht. Dit terwijl groentes eigenlijk een stuk belangrijker zijn. Kies er daarom voor om, in ieder geval één keer per week, vegetarisch te eten. Kook dan een gerecht met enkel plantaardige producten en laat ook de vleesvervangers links liggen. Zo krijg je je dagelijkse hoeveelheid groentes binnen én zorg je voor een groene, gevarieerde maaltijd. Wil je wel per se vlees eten? Probeer dan niet meer dan 100 gram per dag te eten.

Denk aan de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf bestaat niet voor niets. Het is een hulpmiddel waarin staat welke producten gezond zijn en die je sowieso veilig kunt eten. Let hierbij wel op: het is een leidraad, geen regel. Je kunt je menu dus enigszins aanpassen op jouw wensen. De Schijf van Vijf raad bijvoorbeeld 100 gram vlees per dag aan, maar als je vegetarisch wilt eten, is dat natuurlijk niet nodig en kun je wat meer eieren, peulvruchten en noten eten.

Volkoren maakt het verschil

Wat je ook eet, als er een volkoren versie van is, kun je beter voor volkoren gaan. Vaak wordt bij producten zoals brood gedacht: hoe donkerder hoe beter, maar dat is absoluut niet waar. Een donker brood, zoals een waldkorn, is vaak een wit brood met wat kleurstoffen en extra zaden. Deze doet verder niets voor je gezondheid, maar consumenten eten nu eenmaal liever donker brood. Het enige brood dat echt gezonder is, is volkorenbrood en dat is helemaal niet voor donker. Ga daarom voor volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren crackers, enzovoorts. Wil je meer weten over hoe zit met volkorenbrood? Lees dan dit artikel van het AD.