Selecteer een pagina

Sinds juni dit jaar zijn mondkapjes voor in de trein verplicht. Het lijkt er niet op dat dit snel gaat veranderen. De basisregels die altijd moeten worden gevolgd en die overal gelden, kunnen in het openbaar vervoer erg moeilijk worden gevolgd. Daarnaast zijn dit kleine ruimtes waar veel mensen ademen, hoesten en dingen aanraken. Zonder mondkapjes zou het openbaar vervoer nooit kunnen rijden en het is dus fijn dat dit nu wel mogelijk is. Wil jij mondkapjes voor in de trein aanschaffen? Dan zal je hier nog een lange tijd gebruik van kunnen maken.

Niet-medische mondkapjes voor in de trein

De mondkapjes die in de trein verplicht zijn gemaakt zijn niet-medische mondkapjes. Je mag ze ook zelf maken van katoen en de instructies hiervoor vind je gemakkelijk online. Niet-medische mondkapjes hebben als functie het virus bij de drager tegen te houden. Ze fungeren dus eigenlijk als een permanente zakdoek voor je mond en neus. Als jij het Coronavirus draagt en je hebt een mondkapje op, dan is de kans dat jij het de lucht in brengt aanzienlijk kleiner. Dat is ook de reden dat niet-medische mondkapjes voor in de trein verplicht zijn gemaakt. Draagt iedereen ze, dan is er niemand die het virus kan verspreiden en is iedereen dus veiliger.

Basisregels blijven belangrijk

De mondkapjes in de trein zijn geen vervanging van de basisregels. Ze zijn er eerder een aanvulling op en een extra maatregel in een risicovolle situatie. Ook als iedereen mondkapjes voor in de trein draagt is het belangrijk om 1,5 meter afstand te blijven houden en geen handen te schudden. Was je handen voordat je het voertuig in gaat en zo snel mogelijk nadat je er weer uit stapt. Raak je gezicht niet aan totdat je je handen gewassen hebt en ook daarna probeer je dat te limiteren. De basisregels zijn lastig op te volgen in de trein, maar het is niet onmogelijk.

Mondkapjes dragen

Er zijn ook bepaalde richtlijnen die moet volgen als je mondkapjes voor in de trein wilt opdoen en dragen. Handen wassen van tevoren is bijzonder belangrijk en daarna raak je alleen de touwtjes of elastiekjes aan als je het mondkapje opdoet. Dat doe je voordat je de stationshal binnenstapt of voordat je het station binnen loopt. In openbare ruimten wordt het dragen van mondkapjes streng geadviseerd. Tijdens de reis raak je het stoffen gedeelte van je mondkapje niet aan en laat je deze altijd je neus, mond en kin bedekken. Het mondkapje mag weer af als je het station verlaat en ook dat doe je via de touwtjes of elastiekjes. Vergeet daarna niet zo snel mogelijk je handen te wassen.

Mondkapjes voor in de trein kopen

Je kunt mondkapjes voor in de trein op een verscheidenheid aan plaatsen kopen. Op het station worden ze op verscheidene plekken aangeboden, zoals bij de kiosk en de broodjeszaak. Ook kun je ze in de winkel kopen, zoals bij de drogist, bij Blokker, bij Jumbo en bij Zeeman. Uiteraard kun je je mondkapjes Nederland ook online bestellen.