Selecteer een pagina

Bij het beveiligen van je bedrijf kan je denken aan het voorkomen van datalekken en cybercriminaliteit. Maar de ouderwetse inbreker vormt nog net zo goed een bedreiging voor jouw bedrijf. In dit artikel staan dingen die je kunt doen om jouw bedrijfspand goed te beveiligen tegen inbraak. 

Zorg voor een sleutelbeleid

Nog altijd het makkelijkste middel om binnen te komen is met een sleutel. Zorg ervoor dat de sleutels gecertificeerd zijn. Op die manier kunnen ze lastig worden gekopieerd. Sluit een sleutelcontract af met de medewerkers van je bedrijf en zorg ervoor dat er slecht een beperkt aantal sleutels in omloop is. Er zijn ook alternatieven voor de ‘klassieke’ sleutel. Keyless access bijvoorbeeld is al langer bekend, maar ook de digitale sleutel die je via je smartphone kunt gebruiken, is aan een opmars bezig. Een groot voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt wie er wel en geen toegang op specifieke momenten. Ook kun je jouw bedrijfspand op bepaalde dagdelen helemaal afsluiten. 

Een opgeruimd pand schrikt af

Een omgeving die rommelig is, is uitnodigend voor inbrekers. Zorg er daarom voor dat het terrein rond je bedrijf opgeruimd is er en geen verplaatsbare dingen staan. Die kunnen namelijk gebruikt worden als hulpmiddel bij de inbraak en dat wil je natuurlijk niet hebben. Sowieso is het goed om muurtjes, regenpijpen en soortgelijke zaken onbeklimbaar te maken, bijvoorbeeld met klimbeugels met tanden. Zorg er daarbuiten voor dat jij en jouw personeel geen belangrijke zaken rond laten slingeren en alles netjes opruimen. 

Slimme verlichting

Licht is ook een goede afschrikfactor voor inbrekers. Zorg dus voor een slim lichtplan. Daarmee maak je het ook na sluitingstijd in het donker heel onaantrekkelijk voor mensen die niks te zoeken hebben bij jouw bedrijfspand. Gebruik ‘schrikverlichting’ op basis van sensoren, bijvoorbeeld bij de ingang van je zaak. Zorg voor een lichtsterkte van ten minste 5 lux en een sabotage-proof behuizing van de lampen.