Selecteer een pagina

Je gaat het avontuur aan en je wilt een huis gaan kopen via een Nederlandse makelaar in Spanje zoals Villa Nova Real Estate aan bijvoorbeeld de Costa del Sol en vervolgens je eigen bedrijf op te starten. Dat is niet zomaar iets dat is volledig je leven omgooien daarom geven wij je in dit artikel informatie over dit principe zodat dit proces hopelijk wat soepeler zal gaan verlopen. 

Wat voor bedrijfsvormen zijn er in Spanje?

Wanneer je voor jezelf gaat starten betekent het dat je moet starten met het kijken naar de mogelijkheden qua bedrijfsvormen die je kunt aannemen. Binnen de bedrijfsvormen kan je net zoals Nederland enkel verschillen zien. Hierbij zullen wij de verschillende bedrijfsvormen opsommen. 

·       Comerciante individual of Autónomo = Eenmanszaak

·       Comunidad de Bienes = Gemeenschap van goederen

·       Sociedad Civil = Burgerlijke maatschap

·       Sociedad Regular Colectiva, S.R. of S.R.C. = Vennootschap onder firma

·       Sociedad en comanditaria = Commanditaire vennootschap

·       Sociedad Limitada, S.L. = Besloten vennootschap (BV)

·       Sociedad Anónima, S.A. = Naamloze vennootschap (NV)

Hoe werkt de aansprakelijkheid in Spanje?

De aansprakelijkheid bij de verschillende bedrijfsvormen verschilt. De 5 die net als eerste zijn genoemd ben je als persoon aansprakelijk en bij de andere (de vormen die besloten en naamloos zijn) dient er een andere aansprakelijkheid. Hierbij heb je namelijk gelimiteerde aansprakelijkheid het geldt namelijk alleen maar over het gestorte kapitaal. 

Hoe zit het met de belasting?

Net zoals bij de aansprakelijkheid verschillende 5 eerstgenoemde met de anderen. Bij de eerste 5 betaal je namelijk als ondernemer zelf de belasting over de inkomsten, dit doe je door inkomstenbelasting te betalen. Voor de andere ondernemingen geldt de vennootschapsbelasting. Deze belasting was de afgelopen jaren in Spanje 25 procent. Ondernemers en zelfstandige zullen ieder kwartaal een belastingaangifte moeten indienen met daarbij vooruitbetalingen op het geschatte belastingbedrag dat je verschuldigd bent voor heel het jaar. We hopen dat we jullie zo een stap in de juiste richting kunnen geven.