Selecteer een pagina

Communiceren is moeilijker dan je denkt. Vaak heb je zelf niet eens door hoe je communiceert en wat je fout doet. Het toegeven dat je iets fout doet, is voor veel mensen moeilijk. Vaak heeft dat een nadelige invloed. Soms is het ook goed om iets voor je te houden of eerst na te denken en het dan pas uit te spreken. Wanneer jij hier moeite mee hebt, kan je assertiviteitstraining in Utrecht volgen. Tijdens deze trainingen leer je  inzicht krijgen in hoe je krachtiger kunt communiceren.

Wat is communicatie?

Communicatie is zeer belangrijk. Het doel van communicatie is het overdragen van informatie. Communicatie is dan ook van essentieel belang binnen een bedrijf of instelling om een project te laten slagen of een verandering door te voeren. Je raakt al gauw geïrriteerd als mensen slecht of niet met jou communiceren. Een goede communicatie is ook in het bedrijfsleven belangrijk. Een goede samenwerking met collega’s of klanten leidt tot meer productiviteit, positieve resultaten en meer successen. Door communicatie voel jij je betrokken bij je werk en ben je gemotiveerd. Bovendien zorgt een goede samenwerking ook voor een goede communicatie. Probeer daarom altijd een slechte communicatie te voorkomen. 

Hoe kan je een miscommunicatie voorkomen? 

In gesprekken praat je met veel emoties. Ben je boos dan praat je anders dan wanneer je niet boos bent. Stel een van je collega’s of vrienden heeft net slecht nieuws gehoord, hou hier dan rekening mee. De kans dat hij of zij overstuur is op dat moment, is aanwezig. De kracht van je boodschap wordt bepaald door non-verbale communicatie. Wat je zegt kan nog zo goed zijn, maar als je het op een twijfelende manier brengt, gelooft de ander het minder snel. Vraag aan andere feedback over hoe jij overkomt en kijk wat je kan veranderen om je boodschap sterker te brengen. De woorden die jij gebruikt, bepalen hoe jij overkomt. Scheld je veel dan kom je gelijk al minder netjes over. Mensen hebben liever een positieve en nette instelling. Schrap woorden als bijna, eventjes, misschien, eigenlijk en wellicht. Zeg wat je wensen zijn op een korte en duidelijk manier. Vraag je of je wellicht vrij kunt krijgen? Dan zeg je hiermee tegen een ander: beslis jij maar!