Selecteer een pagina

De overheid wilt graag dat bedrijven meer afval scheiden. Dit stimuleren ze ook. Zo heeft de overheid bepaald dat in 2020 75% van het bedrijfsafval gescheiden ingezameld moet worden en dat in 2022 bedrijven, overheden en organisaties 50% minder restafval van huishoudelijke aard (bijvoorbeeld papier/ karton, plastic verpakkingen, drankkartons, kartonnen bekertjes, etensresten) mogen hebben. Om op die 75% te komen met afval scheiden, is het belangrijk om je werknemers goed uit te leggen, hoe ze het afval moeten scheiden. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel. 

Gedragsverandering voor het scheiden van afval

Je kan ervoor zorgen dat de mogelijkheid er is om het afval goed te scheiden, maar gaan de medewerkers dat ook echt doen? Veel gehoorde weerstand is: waarom moeten we dit allemaal doen als het afval uiteindelijk toch op één grote hoop eindigt? Het is daarom een slim idee om een planmatige aanpak te hebben rondom gedragsverandering tijdens het invoeren van bronscheiding. Hierbij stel je wat maatregelen in. Die maatregelen zijn:

  1. Zorg voor duidelijkheid richting je personeel. 
  2. Beloon de medewerkers op het moment dat het afval goed gescheiden wordt. Dit kan van alles zijn: van een teamuitje tot een donatie aan een goed doel.
  3. Laat het management, medewerkers van facilitaire zaken en schoonmaak en duurzame ambassadeurs binnen het bedrijf het goede voorbeeld geven.
  4. Deel kennis over het scheiden van afval. 
  5. Een rolcontainer voor restafval huren bij Vergelijkjeafval.nl om op deze manier te kijken of het een goed idee is om meerdere afvalcontainers te hebben. Bij het huren zit je nog nergens aan vast dus op het moment dat het niet werkt, kun je nog andere dingen proberen. 

Opleiding of cursus voor het personeel

Alle actuele afvalmarktontwikkelingen in één opleiding

  • Beleid en doelstellingen Nederlandse overheid en EU-beleid circulaire economie
  • Positie en toekomst van storten, verbranden, recyclen, circulaire economie
  • Actuele ontwikkelingen in de afvalmarkt, grondstofstromen en marktverhoudingen
  • Introductie in het Europees en nationaal Afvalstoffenrecht
  • Praktijkcases centraal binnen alle modules!