Selecteer een pagina

Wanneer je gaat verhuizen moet je kiezen tussen een huurhuis of een koophuis. Beiden hebben voor- en nadelen. Om je te helpen bij je keuze, hebben we in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van koophuizen en huurhuizen op een rij gezet.

Een koophuis: de voordelen

Laten we beginnen met de voordelen van een koophuis. Eén van de grootste voordelen is dat je de volledige vrijheid hebt over wat je met het huis doet. Je kunt verbouwen en aanpassen wat je wilt! Het geld dat je iedere maand aflost is een goede investering, omdat het huis jouw eigendom is. Je bouwt dus echt wat op. Wanneer het huis meer geld waard wordt op termijn, profiteer je hier dus ook van! Daarnaast is het fijn om te weten waar je aan toe bent, je maandlasten blijven namelijk vrij stabiel. Ook is hypotheekrente aftrekbaar, wat weer geld kan schelen. Tot slot is er over het algemeen een veel diverser assortiment aan koophuizen dan bij huurhuizen het geval is. 

Een koophuis: de nadelen

Helaas zitten er ook wat nadelen aan een koophuis. Waar je huis kan stijgen in waarde, kan het ook dalen in waarde. Ook zul je reparaties en onderhoud zelf moeten betalen. Wanneer er bijvoorbeeld een lekkage is zul je zelf voor de kosten moeten opdraaien. Zaken als een opstalverzekering en gemeentelijke heffingen zijn verplicht, en meestal zul je een hypotheek moeten afsluiten. Een koopwoning is dus niet goedkoop. Tot slot zit je veel meer vast aan je woning, verhuizen is een stuk minder makkelijk. Je kunt weliswaar het huis verkopen, maar dit kan soms niet meevallen. Wanneer je dit zo snel mogelijk wilt doen, kun je je huis verkopen in Roosendaal met Van der Eijken Makelaardij.

Een huurhuis: de voordelen

Dan nu de voordelen van een huurhuis. Eén van de grootste voordelen is dat je erg flexibel bent. Als je wilt verhuizen zeg je eenvoudig de huur op. Ook zijn onderhoudskosten en bepaalde verzekeringen voor rekening van de verhuurder, en merk je er niks van als de woningprijs daalt. Tot slot kun je mogelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Een huurhuis: de nadelen

Ook aan een huurhuis zitten echter nadelen. Zo stijgt de huurprijs elk jaar, en heb je niks aan de eventuele waardestijging van de woning. Ook investeer je je maandelijkse huurkosten niet in je eigen vermogen, dit geld ben je dus ‘kwijt’ iedere maand. Daarnaast heb je niet de vrijheid om te verbouwen wat je wilt. Tot slot is er een beperkt aanbod in huurhuizen.