Selecteer een pagina

Als het om het juiste filament gaat, zijn er meerdere factoren die de keuze bepalen. Wie gaat werken met een 3D printer, zal in de beginfase bijvoorbeeld vooral PLA gebruiken. Het is echter wel zo dat er nog heel veel andere soorten materialen zijn. Het is zeker ook waardevol om hiernaar te kijken. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat de andere soorten niet zo breed toepasbaar zijn als PLA. Ze zijn juist geschikt voor specifieke doelen en ontwerpen die je voor ogen hebt met de 3D printer. Je maakt het jezelf als ontwerper een stuk gemakkelijker.

De verschillende nieuwe soorten

Wie al eerder met een 3D printer aan de slag is gegaan, weet inmiddels dat er dus ook andere mogelijkheden zijn als het om filament gaat. Zo is de versterkte vorm van PLA, ook wel Tough PLA genoemd, een belangrijke optie die je hebt. Daarnaast is ook het gebruik van ABS vaak aan de orde. Terwijl de wat nieuwere soorten zoals PETG meer en meer in opkomst zijn. Het is door de vele nieuwe soorten juist ook zo dat de ontwerpen veel gerichter te maken zijn. Dit maakt het juist zo aantrekkelijk om in te zetten.

Het gebruik van ander materiaal

Het filament voor de 3D printer is inmiddels al voorbij het gebruik van plastic alleen. Het is juist ook zo dat de moderne printers goed in staat zijn om andere stoffen goed te verwerken. Een goed voorbeeld daarvan is nylon. Terwijl bijvoorbeeld ook houtsoorten al gebruikt worden. Het maakt het mogelijk om meer duurzaam te ontwerpen. Het geeft je als ontwerper bovendien ook veel meer flexibiliteit. Het is daardoor ook alleen maar populairder geworden om met de 3D printer aan de slag te gaan. Het geeft de ontwerpers de kans te maken wat ze graag willen.

De juiste keuze maken

Filament kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Het is slim om gebruik te maken van de kennis die beschikbaar is. Een specialist op het gebied van 3D printen kan bijvoorbeeld adviseren over de mogelijkheden die er liggen. Het is daardoor alleen maar beter mogelijk om het juiste materiaal voor elk ontwerp te vinden. De specialist kan dan ook uitleggen hoe groot de rol van materiaalkeuze is. Dit kan wel vaak meer zijn dan gedacht wordt. Het bereiken van de beste resultaten is deels dus ook van het materiaal afhankelijk. Dit is een belangrijke zaak in het proces.