Selecteer een pagina

RVS is een veelgebruikt materiaal in en om ons huis. Toch lijkt er altijd een bepaalde mysterie om dit populaire materiaal te hangen. In dit artikel ontkrachten we een aantal van de mythes over RVS.

  1. RVS staat voor roestvrij staal en roest niet

Ja, het is vrij duidelijk hierboven. RVS staat dus niet voor roestvrij staal, hoewel heel veel mensen denken van wel. De afkorting staat voor roestvast staal en dit betekend dat het materiaal erg sterk is tegen roest. Het kan echter wel degelijk roesten.

Roestvast staal is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Het chroom in de legering zorgt voor een dun laagje, waardoor het onderliggende metaal wordt beschermd voor roest. Het mooie is dat, als dit laagje beschadigd, het zichzelf weer herstelt. Wanneer er echter geen zuurstof bij dit beschermlaagje kan komen, begint het staal met roesten. Dit komt omdat het chroom reageert met de zuurstof en zo het staal beschermt.

  1. RVS kun je het beste poetsen met een druppeltje babyolie of olijfolie

Het klinkt misschien mooi, maar als je je RVS spullen poetst met olie is het enige wat je daarvoor terugkrijgt vettige vingervlekken door heel je huis. Daarbij blijft stof en vuil makkelijk aan het vet plakken, wat ervoor zorgt dat het materiaal alleen maar vuiler wordt. Als je je RVS spullen wilt poetsen kun je het beste een goede RVS cleaner of een ander poetsmiddel gebruiken, daarmee kun je je spullen écht vrij maken van vuil en vet. 

  1. RVS is onderhoudsvrij

Roestvast staal is misschien onderhoudsarm, maar zeker niet onderhoudsvrij. Als je je RVS producten niet goed onderhoud, zal ook het hoogst gelegerde RVS uiteindelijk vervuilen en dan loop je zelfs de kans dat het gaat roesten. We schreven hierboven al met welk middel je je RVS producten het best schoon kunt maken, houd dat dan ook goed bij.

  1. RVS is niet magnetisch

Over het algemeen staat RVS bekend als niet magnetisch, dat is echter niet helemaal waar. Er zijn namelijk tientallen soorten roestvast staal en deze hebben allemaal hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Er zijn dus ook soorten roestvast staal waar magneten weldegelijk aan blijven plakken. Ben je op zoek naar een RVS soort, neem dan contact op met Steelpoint International, zij hebben verschillende soorten RVS en weten precies wat je nodig hebt.