Op het moment dat je van een eenmanszaak overschakelt naar een BV zal je veranderingen gaan merken voor je belastingaangifte. Een eenmanszaak heeft een duidelijk overzicht van boekhouding en voornamelijk belastingverplichtingen. Op het moment dat je als bedrijf naar een BV gaat krijg je te maken met meer belastingaangiftes, de loonbelasting-aangifte en de vennootschapsbelasting. In dit artikel geven wij je een kort en bondige uitleg van deze twee belastingen.
Op het moment dat je salaris gaat uitbetalen ga je loonbelasting betalen.
Op het moment dat je overstapt naar een BV mag je jezelf een grootaandeelhouder in loondienst noemen. Wanneer je een grootaandeelhouder bent ben je volgens de belasting verplicht om jezelf een minimaal salaris van €46.00 uit te keren, dit kan aangepast worden op het moment dat een verzoek hiervoor indient. Ondanks het salaris zal er altijd een arbeidscontract bij moeten worden opgesteld en daarbij dus ook aangifte van loonbelasting.
Vennootschapsbelasting
1x per jaar doe je aangifte voor vennootschapsbelasting. Dit wordt gedaan na ieder boekjaar. De vennootschapsbelasting wordt berekend over de belastbare winst van de onderneming. Desondanks alles mag deze winst wel berekend worden met het verlies van de onderneming. Echter mag het ook met de winst uit vorige boekjaren of volgende boekjaren verrekend worden. De vennootschapsbelasting kan een flinke klus zijn, maar daar kan een administratiekantoor in Etten-Leur je bij helpen.
Vergeet dit zeker niet!
Verder naast deze twee belastingverschillen zit er ook nog 2 kleine nadelen bij het switchen van eenmanszaak naar BV. Op het moment dat je switcht mag je niet meer (wat je als eenmanszaak wel mocht) zomaar van de zakelijke rekening pinnen. Wanneer je dit wel wil doen zal je een rekening-courant overeenkomst moeten opstellen tussen jezelf en het BV. Als laatste ben je ook verplicht om de jaarcijfers van het afgelopen boekjaar bij de KvK af te leveren.