Selecteer een pagina

De horeca is een ontzettend grote sector in Nederland, maar eigenlijk is dat over de hele wereld het geval. De reden waarom de horeca branche zo groot is is omdat er een heel groot scala aan soorten bedrijven binnen valt, deze worden opgedeeld in onder andere de volgende vier sectoren: 

  • de drankensector: zoals eet cafés, discotheken. 
  • de fastfoodsector: zoals snackbars, lunchrooms, ijssalons.
  • de restaurantsector: zoals restaurants, bistro’s. 
  • de hotelsector: zoals hotels, pensions. 

Horecabedrijven hebben veel zaken waar ze rekening mee moeten houden, het ondernemingsschap binnen deze sector is dan ook niet makkelijk. Wij gaan een aantal van deze belangrijke zaken behandelen in dit artikelen. 

HACCP (Hygiënecode)

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, het is eigenlijk een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Al deze punten staan omschreven in de hygiënecode van het desbetreffende bedrijf, zo heb je bijvoorbeeld een hygiënecode voor ijssalons, voor poeliers, voor bakkerijen en zelfs voor slakkenkwekers. Het aanhouden van alle regels die hierin beschreven staan is ontzettend belangrijk, een goede voedselveiligheid is natuurlijk cruciaal voor horecabedrijven. Ze willen immers niet dat mensen ziek worden omdat ze op een verkeerde manier de producten bewaard of klaargemaakt hebben, als dat vaak gebeurd kan het funest zijn voor het bedrijf en de NVWA kan zeer hoge boetes uitdelen of ervoor zorgen dat het bedrijf dicht moet. 

De juiste apparaten en voorwerpen

Het is natuurlijk belangrijk dat een bakkerij kwalitatief goede en schone ovens heeft en dat een ijssalon meerdere ijsmachines bezit. Het is belangrijk dat dergelijke apparaten goed werken en dat ze volgens de regels die in de hygiënecode beschreven staan schoongemaakt worden. Het belangrijkste voor horecabedrijven zijn waarschijnlijk de koelkasten, vriezers en displays, deze zorgen er namelijk voor dat de producten goed en vers blijven. Wanneer een vriezer te warm is kunnen de producten die erin liggen bederven, het bijhouden van de temperatuur van deze apparaten is een dagelijks terugkerende klus. 

Een goede administratie

De administratie is ook belangrijk voor een horecabedrijf, vaak is dit wel een klusje wat niet altijd even goed wordt uitgevoerd omdat men zich op andere belangrijke zaken wilt richten zoals het controleren van de voedselveiligheid en het tevreden houden van de klanten. Het inhuren van een horeca boekhouder kan hiervoor de oplossing zijn, deze mensen hebben de juiste ervaring en expertise om de boekhouding goed bij te houden en ze voorzien de ondernemers vaak ook nog van passend advies. Let er wel op bij het uitkiezen van de juiste boekhouder dat je voor een betrouwbaar bedrijf kiest, kijk bijvoorbeeld eens goed naar hun recensies over wat de ervaringen met dat bedrijf zijn.