Selecteer een pagina

Als je een nieuwe boot gaat kopen heb je hoogstwaarschijnlijk al een idee in je hoofd hoe deze eruit moet komen te zien. Er is een behoorlijk groot aanbod aan tweedehands boten, daar zal het dus niet aan liggen. Het gaat er alleen om dat je de boot vindt die perfect bij jou past. Zijlmans Jachtbouw bespreekt in dit artikel de belangrijkste aandachtspunten. 

Bepaal vooraf een aantal voorwaarden waaraan een boot moet voldoen

Jachtmakelaars maken regelmatig mee dat een klant helemaal verliefd is geworden op een boot die eigenlijk helemaal niet past bij de wensen die ze vooraf hadden doorgegeven. Dan zitten ze uiteindelijk aan een boot vast die helemaal niet past bij hun behoeften. Makelaars raden daarom ook af altijd een bezichtiging te doen en te kijken of de boot voldoet aan het vooraf opgestelde lijst. 

Verdiep jezelf in boten 

Heb je eindelijk een aantal boten gevonden die passen bij je wensenlijstje, dan is het niet altijd even gemakkelijk om te zien welke boot nog in de beste staat is. Door jezelf extra goed in de verschillende onderdelen van een boot te verdiepen kun je zelf heel goed beoordelen welke boot in de beste staat is. Denk hierbij aan het herkennen of de gelcoat van een schip wel of niet slecht is. Deze kennis kun je vooral op doen door een aantal bezichtigingen te doen. 

Keuring laten uitvoeren

Hoewel jezelf misschien al de nodige kennis hebt opgedaan, ben je natuurlijk nog geen expert. Hierdoor is het altijd verstandig om de boot te laten keuren door een onafhankelijke expert zodat je niet voor verrassingen komt te staan als de boot eenmaal jullie eigendom geworden is. Deze keuring staat normaal gesproken 1 dag voor. Hierbij wordt andere andere de boot uit het water gehaald om alles goed te kunnen inspecteren, maar ook alle systemen worden nogmaals getest en ook wordt een rondvaart gemaakt. Hierdoor kan worden uitgesloten dat er gebreken zijn tijdens het varen.