Selecteer een pagina

Je hebt vast wel eens gehoord van “Virtual Reality”. Maar wat is het precies? Je komt er meer over te weten in dit artikel!

Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality (afgekort als VR) betekent letterlijk “virtuele realiteit”, en dat is niet geheel zonder reden. Bij Virtual Reality kun je namelijk met behulp van een speciale VR-bril virtuele beelden zien die levensecht zijn! Het lijkt dus echt alsof je in een andere werkelijkheid bent wanneer je een VR-bril draagt. 

Hoe werkt VR?

Een VR-bril bevat een beeldscherm, en sluit je zicht van de buitenwereld af. Allebei je ogen krijgen een apart beeld te zien, dat een klein beetje van elkaar afwijkt. Hierdoor ontstaat er diepte, waardoor je 3D beelden te zien krijgt. 

In de bril zitten tevens sensoren die de beweging van je hoofd volgen. Hierdoor beweegt de virtuele omgeving die je te zien krijgt mee met jouw eigen beweging. Bij hele geavanceerde VR-brillen wordt het zelfs waargenomen wanneer je loopt, bukt of gaat liggen. 

Naast beelden hoor je ook bijpassende geluiden. Er bestaan zelfs VR-systemen die ook geureffecten hebben, en waarbij je wind kan voelen. Wanneer je naast de VR bril ook speciale handschoenen of een speciale controller vasthoudt, kun je zelfs je eigen handen in de virtual reality world zien, en bijvoorbeeld dingen oppakken!

Waar wordt Virtual Reality voor gebruikt?

VR klinkt natuurlijk heel cool, en dat is het ook. Maar waar gebruik je het zoal voor? Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is gamen. Naast gamen wordt VR echter voor nog veel meer dingen ingezet. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen voor militairen, bioscopen of een virtuele operatiekamer voor verpleegkunde studenten. Het grote voordeel van VR is dat je ervaringen kunt hebben die je in het echt niet makkelijk kunt nabootsen. Een oorlogsgebied bijvoorbeeld, of de ruimte. Het is dus de ideale manier om dingen te oefenen in de praktijk, zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen wanneer de oefening mislukt!

Virtual reality implementeren

Voor bedrijven zijn er diverse mogelijkheden om VR te implementeren. Ben je geïnteresseerd in Virtual Reality? Dan kan StickyLock je verder helpen!