Selecteer een pagina

Wanneer je het woord ‘tegelzetter’ hoort heb je vast een idee van wat het inhoudt. Toch zul je waarschijnlijk niet helemaal precies weten wat een tegelzetter precies doet. Daarom leggen we je in dit artikel meer uit over het beroep ‘tegelzetter’!

Wat doet een tegelzetter

Zoals de naam doet vermoeden leg je als tegelzetter tegels. Dit kan zowel op de vloer als op een wand zijn. Bij een vloer worden de tegels vaak in cement gedrukt, en bij een wand wordt er vaak gebruikgemaakt van speciale tegellijm. 

Om tegels te kunnen zetten zijn er een aantal dingen die je moet kunnen:

Wat komt er bij kijken?

Allereerst is het belangrijk om werktekeningen te kunnen lezen en begrijpen. Je moet immers weten waar en hoe de tegels precies gezet moeten worden. Hier is dus enige inzicht voor nodig. Ook zul je de tegels moeten kunnen meten en op maat moeten kunnen snijden. De specie of lijm die je gebruikt zul je moeten kunnen aanmaken. Deze lijm of specie zul je ook moeten kunnen gladstrijken zodat de tegels er recht op kunnen worden gezet. Daarnaast zul je speciale patronen moeten kunnen leggen. Denk bijvoorbeeld aan mozaïek en speciale rondingen. Voor je tegels kunt leggen zul je soms eerst moeten slopen. En nadat je tegels hebt gelegd zul je tot slot alles netjes moeten kunnen afwerken en schoonmaken. Er komt dus stiekem meer kijken bij wat tegels zetten dan je in eerste instantie zou verwachten! 

Welk gereedschap gebruik je?

Bij de bovenstaand beschreven werkzaamheden maak je gebruik van verschillende soorten gereedschap. Allereerst gebruik je een lijmkam voor het verdelen van lijm over een muur, en een houten spaan voor het gladstrijken van cement. Voor het uitzetten en controleren van rechte hoeken wordt er een winkelhaak gebruikt. Voor het verplaatsen van zware tegels gebruik je een vacuüm tegeldrager, en voor het op maat snijden van tegels kunnen verschillende soorten gereedschap worden gebruikt. zo kan er een tegelsnijtang gebruikt worden, een papegaaibektang, een tegelbeugel, een moniertang of een diamantzaag. Het ene soort gereedschap is bedoeld voor kleine stukjes tegels, en het andere weer voor grote dikke tegels. 

Hoe wordt je tegelzetter

Als tegelzetter moet je dus best wat kennis en vaardigheden in huis hebben. Dit soort zaken leer je allemaal op een opleiding tegelzetter!