Sluiten

Self Injury Awareness Day

1 maart 2017

Vandaag is het Self Injury Awareness Day. Even stil staan bij het onderwerp automutilatie

(Kaart in webshop.)

Heb jij iets met dit onderwerp? Misschien kende je moeilijke tijden en beschadigde je jezelf, deed je je lichaam pijn om zo om te kunnen gaan met de pijn die je van binnen voelde. Misschien zag je het eens bij een ander en schrok je van de zichtbare littekens. Misschien weet je van een naaste dat er sprake is van automutilatie en maakt het je machteloos. 

Uit eigen ervaring ken ik meerdere kanten. Ik weet hoe het is om te dealen met zoveel gevoelens en deze te botvieren op je eigen lichaam. Om te moeten leven met veel littekens en de starende blikken die daar dan op gericht zijn. De wanhoop die je kunt voelen als je weet dat een ander zichzelf dit aandoet en hoe je alle pijn zou willen wegnemen. 

Er is meer openheid over dit onderwerp maar nog altijd niet genoeg. Want nog steeds zijn er hulp- en zorgverleners die geen idee hebben wat te doen in zo’n situatie. Er zijn artsen die zonder verdoving hechten of zelfs hulp weigeren te geven. Er zijn mensen die keihard oordelen en denken dat iemand niet meer normaal kan functioneren als er sprake is van zelfbeschadiging. 

Valt het uit te leggen? Misschien niet. Misschien is het ook gewoon niet te begrijpen. Maar laten we het wel proberen. Laten we het bespreken. Dat is belangrijk. Het is nodig. 

Wil jij er iets over delen? 

Geef een reactie