Selecteer een pagina

Wanneer je jouw hand, pols of onderarm niet helemaal kunt gebruiken door een breuk, val of ander trauma kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Wanneer je last hebt van je pols, bijvoorbeeld door tintelingen of pijn, beperkt jou dat bij werkzaamheden die je dagelijks uitvoert. Hieronder staan de meest voorkomende klachten en hun symptomen omschreven. Met deze informatie kun je een snelle zelfanalyse doen. 

De pols

Om goed te snappen welke verschillende polsklachten er zijn, is het eerst belangrijk om duidelijk te weten wat je pols precies is. De pols is het gewricht tussen je hand en je onderarm. Je onderarm bestaat uit twee verschillende botten, dit zijn de ellepijp en het spaakbeen. In je hand zitten in totaal 27 botjes. 

Wat zijn de meest voorkomende pols- en handklachten? 

In dit artikel lichten we de drie meest voorkomende hand- en polsklachten toe. Het kan natuurlijk zo zijn dat de klachten die jij ervaart er toevallig niet tussen staan, maar dit zijn de meest voorkomende klachten. Wanneer je bijvoorbeeld het Carpaal Tunnel Syndroom wilt laten behandelen door handpolsexpert.nl, kun je via de website meer informatie krijgen. Ook informatie die niet terug te vinden is in dit artikel kun je op die website terugvinden. 

Artrose

Bij artrose verslechtert het kraakbeen waardoor je polsklachten kunt krijgen. In de hand en vingers zit ook kraakbeen dus het is ook mogelijk dat er pijn door artrose voorkomt. Naast pijn kan het ook zijn dat je minder kracht hebt in je handen of dat je handen stijf worden. Een hand waar artrose in zit, heeft vingers die er knokig uitzien. Artrose in de pols kan ook voorkomen, maar dit is redelijk zeldzaam. 

Het revalidatieproces na een breuk

Zoals we aan het begin van het artikel hebben aangegeven, bestaat je arm en hand uit 27 botjes. Het is dus niet vreemd dat er heel wat mensen zijn die één van deze botjes ooit al eens heeft gebroken. Meestal houden deze mensen klachten wanneer de revalidatie na het gips niet helemaal volgens plan loopt. De bewegingen kunnen bijvoorbeeld erg stijf zijn door de lange periode van niet bewegen of door een slechte doorbloeding van spieren, pezen en het kraakbeen.

Carpaal tunnel syndroom

Het Carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw ter hoogte van de pols. Een zenuw zorgt voor gevoel en kracht. Je snapt dus wel dat wanneer een zenuw ingeklemd wordt, je gevoel en kracht minder worden. Dit kan een dof, pijnlijk of tintelend gevoel in de handen en vingers geven. Ook kan je hierdoor sneller dingen uit je handen laten vallen. Het Carpaal Tunnel Syndroom komt extra vaak voor bij vrouwen die zwanger zijn of in de overgang zitten.